Orkisz ? Z czym to się je ?

O niezwykłych właściwościach tego zboża wiedzieli już rzymscy gladiatorzy. Wcześniej znane było w Mezopotamii, starożytnym Izraelu i na Kaukazie. W XII wieku niemiecka mistyczka Hildegarda z Bingen wychwalała jego działanie krwiotwórcze, budujące mięśnie i ... rozweselające.

Orkisz to odrębny, wysokowartościowy gatunek zboża, niezwykle odpornego na niesprzyjające warunki klimatyczne i choroby. Z tego też powodu nie wymaga stosowania nawozów ani środków ochrony roślin. Mocna łuska otaczająca ziarno, skutecznie zapobiega przed skażeniem zanieczyszczeniami z atmosfery, a nawet promieniowaniem radioaktywnym.

Orkisz zawiera duże ilości niezbędnych składników odżywczych:

  • białek
  • błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych
  • węglowodanów
  • witamin
  • biopierwiastków.

Ciekawe jest to, że najwartościowsze składniki znajdują się w ziarnie wewnętrznym (w znanych nam dotychczas gatunkach zbóż, to co dla organizmu ludzkiego najcenniejsze jest w łusce, czyli tym, czego ziarno w procesie tzw. oczyszczania zostaje po prostu pozbawione).
Naukowcy wykryli w nim obecność rodanidu - substancji biologicznie czynnej będącej naturalnym antybiotykiem występującym w ślinie, krwi i mleku kobiecym. Chroni ona karmione dzieci przed zakażeniami, wspomaga układ odpornościowy, procesy krwiotwórcze, przyrost masy ciała, zapobiega nieprawidłowemu przebiegowi ciąży.
Badania nad orkiszem trwające aż 35 lat prowadzili: dr medycyny Gottfried Hertza i naturoterapeuta Wighard Strehlow z Konstancji. Wg wniosków do jakich doszli, systematycznie stosowana dieta orkiszowa regeneruje cały organizm, przywracając zdrowie. Orkisz z uprawy ekologicznej spożywany trzy razy dziennie w połączeniu z określonym sposobem odżywiania zwiększa odporność i usuwa toksyny.

Leczy następujące schorzenia:

  • niestrawność, wzdęcia, nudności, wymioty, biegunkę, zaparcia, chudnięcie
  • chorobę wrzodową, zapalenie żołądka, zapalenie uchyłka jelita, celiakię
  • zespół drażliwego jelita, chorobę Leśniowskiego - Crohna, schorzenia wątroby
  • żylaki odbytu, choroby pęcherzyka żółciowego, salmonellozę, świerzbiączkę ogniskową
  • alergie ogólne, skurcze, nadciśnienie tętnicze, chorobę wieńcową, cukrzycę, inne zaburzenia metaboliczne
  • gorączkę, anginę, grypę, zaburzenia miesiączkowania, stwardnienie rozsiane, opryszczkę
  • reumatoidalne zapalenie stawów, dnę moczanową, stany przedrakowe, depresję, chorobę Parkinsona, stwardnienie mózgu, chorobę Alzheimera, zatrucie lekami, niepożądane działania antybiotyków (wyjałowienie dróg oddechowych, drożdżyca jelit)
  • wzmacnia narządy zmysłów oraz spowalnia procesy ich starzenia się
  • dodaje sił i buduje mięśnie
  • wskazany dla chorych po zawale serca

Orkisz ma przyjemny, łagodny, orzechowy smak. Jest lekkostrawny. Spożywa się go w postaci:

  • ziarna
  • kaszy
  • mąki
  • pieczywa (należy jeść świeże, jego przydatność do spożycia tylko dwa dni)
  • makaronu
  • płatków
  • otrąb
  • kawy
  • syropu

Produkty orkiszowe stosowane w celach leczniczych nie powinny zawierać w swoim składzie domieszek innych zbóż lub nasion strączkowych.
Ponieważ pokarm decyduje o zdrowiu, ważne jest by mając do dyspozycji tak życiodajne zboże jak orkisz, zatrzymać możliwie dużo cennych jego składników. Dlatego do przygotowywania potraw ze względu na szkodliwe promieniowanie nie powinno używać się kuchni elektrycznej ani mikrofalowej, naczyń aluminiowych, z tworzyw sztucznych ani tych z uszkodzoną emalią.

Z moich własnych doświadczeń

Mąka orkisz doskonale zastępuje znaną nam dotychczas i powszechnie używaną oczyszczoną (czy jak kto woli rafinowaną) mąkę pszenną. Nie ma "zabiegu" kulinarnego, w którym by się nie sprawdziła. Zarówno ciasta, pierogi, makarony smakują wybornie, w dodatku prócz niekwestionowanych walorów smakowych dostarczają (uwaga Esteci !) przyjemnych wrażeń wzrokowych. Pierogi dość, że smaczne na talerzu wyglądają niezwykle zachęcająco.
Mąka pszenna orkisz jest korzystnym składnikiem diety dla wszystkich grup krwi, a kupić ją można w sklepach ze zdrową żywnością.

Z życzeniami długiego, zdrowego i ... smacznego :-) życia