Zanim stłumisz chemią objawy jakiejkolwiek choroby,
znajdź ich przyczynę.
czyli
Pij mleko, będziesz ... kaleką. /Część I/

Spis treści:

  1. Różnice w składzie pomiędzy mlekiem ludzkim i krowim /białko/.
  2. Krowi pokarm nie jest właściwym dla mózgu człowieka.
  3. Dzieci nie chorują, choroby są u nich ... wywoływane

Jeżeli mówi się o czymś dostatecznie głośno, uporczywie i przez odpowiednio długi okres,
ludzie w końcu w to uwierzą i nawet nie będą się zastanawiać nad prawdziwością tego przekazu.

Jeśli wystarczająco długo, dostatecznie głośno i uporczywie wpajano Ci konieczność zapobiegania próchnicy i osteoporozie poprzez codzienne wypijanie co najmniej szklanki mleka, w końcu w to uwierzyłeś.
Czy ktoś pofatygował się jednak i zadał sobie tyle trudu by porównać kolejki przed gabinetami stomatologicznymi i ortopedycznymi dawniej i dziś? Czy w wyniku powszechnego zwyczaju picia mleka są aktualnie krótsze ?

1. Różnice w składzie pomiędzy mlekiem ludzkim i krowim.

Skład mleka każdej matki (bez względu na gatunek) uwzględnia:

  • szybkość wzrostu
  • uwarunkowanie do określonych chorób
  • własności przewodu pokarmowego
  • inne czynniki charakterystyczne dla jej potomstwa.

Pokarmy wytwarzane przez samice różnych gatunków wykazują podobieństwa, ale i wiele różnic w zakresie ilości składników i ich wzajemnych proporcji.
Oto przykład z nieco innego podwórka: mleko wieloryba charakteryzuje się dużą zawartością tłuszczu, co czyni je pokarmem wysokokalorycznym. Wynika to z konieczności wytworzenia przez organizm niemowlęcia tego gatunku grubej warstwy tłuszczu chroniącej przed zimnem, i to w krótkim okresie po urodzeniu.
Co byłoby, gdyby ludzkie niemowlę karmiła wielorybia matka ?

Mleko ludzkie zawiera około 1,2 % białka, które można podzielić na:

  • kazeinę występującą w serze (w mleku krowim jest jej 6 razy więcej, tworzy ona grudki, które są tak twarde i grube, że wiele niemowląt cierpi na niestrawność);

Kazeina to gęsta, lepka substancja białkowa potrzebna do tworzenia masywnych kości cielęcia. W żołądku niemowlęcia ścina się tworząc duże, ubite grudki. Produktami ubocznymi bakteryjnego rozkładu kazeiny jest gęsty śluz formujący się w nieregularne sznureczki, które osadzają się w błonach śluzowych.

Z kazeiny wytwarza się ... kleje i guziki !!!

  • laktoalbuminę i laktoglobulinę (dzieli się na frakcje immunoglobulinowe: IgA, IgD, IgE, IgG, IgM, które jako przeciwciała walczą z chorobami, chronią one niemowlę przed infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi, przez które przechodziła matka lub został uodporniona szczepionkami; w późniejszym okresie organizm zacznie wytwarzać własne przeciwciała, ale w niemowlęctwie nie potrafi; jest to czas tzw. przerwy immunologicznej, którą może wypełnić tylko pokarm matki);
  • poza białkiem obecne są również wolne aminokwasy, których rodzaj i proporcje również znacznie różnią w mleku ludzkim i krowim;

Ważnym czynnikiem przeciwinfekcyjnym obecnym w mleku ludzkim jest, występującym w o wiele większych stężeniach niż w mleku krowim jest białko zwane laktoferryną, które wraz z immunoglobuliną A (IgA) powstrzymuje wzrost organizmów chorobotwórczych takich jak Escherichia coli, drożdże i gronkowce, pozbawiając je żelaza potrzebnego tym mikroorganizmom do rozwoju.
Podawanie preparatu żelaza niemowlęciu karmionemu piersią, może przyczynić się do rozwoju infekcji w jelitach.
Laktoferryna podobnie jak przeciwciała, traci swą aktywność pod wpływem wysokiej temperatury, tak więc niewielka jej ilość obecna w mleku krowim i tak jest dla niemowlęcia bezużyteczna.

Naturalne mleko krowie zawiera dużą porcję steroidów i innych hormonów umożliwiających wzrost cielęcia.
Jeżeli spożywa je człowiek, to gdzie podziewają się te hormony ?
Czy ich nadmiar nie ma przypadkiem wpływu na gruczoły dokrewne człowieka ???

2. Krowi pokarm nie jest właściwym dla mózgu człowieka.

Chemiczna analiza mleka krowiego i ludzkiego wykazuje, że mleko matki zawiera trzy razy więcej koniecznej do prawidłowego rozwoju centralnego układu nerwowego - lecytyny niż mleko krowie. Duża dawka tego składnika przeznaczona jest do prawidłowego funkcjonowania stosunkowo dużego mózgu człowieka. Ciało człowieka rośnie powoli, a jego mózg rozwija się szybko. Mleko matki posiada substancje w proporcjach wymaganych przez rozwój organizmu ludzkiego (nie cielęcego).

3.Dzieci nie chorują, choroby są u nich ... wywoływane.

Dziecko nie powinno być chore, skoro nie ma:

  • złych nawyków
  • uzależnień
  • braku ćwiczeń fizycznych.

Pozostaje pod kontrolą rodziców i jest całkowicie od nich uzależnione. To rodzice narzucają dzieciom swoje błędne przekonania.

Podczas, gdy dzieciom uporczywie wbija się do głowy hasła:

Pij mleko, będziesz wielki
czy
Mleko wzmocni Twoje kości i poczucie godności

wnikliwa obserwacja mówi coś zgoła innego.

Wszystkie choroby i dolegliwości wieku dziecięcego zostały zaakceptowane jako NORMALNE (!!!) ZJAWISKO.
Od dawna traktowane są jako NATURALNY PORZąDEK RZECZY. Co jest normalnego w ciągle nawracających stanach zapalnych uszu czy gardła i całym mnóstwie aplikowanych najprzeróżniejszych leków, także antybioty-ków o szerokim spectrum działania ? Czy tak być musi ?

Udowodniono ponad wszelką wątpliwość, iż dolegliwościami, wywoływanymi spożywaniem przez dzieci mleka i jego przetworów są:

  • wycieki z nosa i uszu
  • kaszle
  • przeziębienia
  • trądzik
  • powiększone migdałki
  • świnka
  • powiększone gruczoły limfatyczne
  • zapalenie płuc i oskrzeli
  • alergie !!!
  • zaparcia
  • osłabienia
  • anemia
  • nadwaga

Poniższe objawy zaburzeń emocjonalnych są obserwowane przede wszystkim u dzieci, w których diecie niemal każdego dnia obecne jest właśnie mleko.

U dzieci spożywających duże jego ilości obserwuje się m.in.:

  • nerwowy kaszel
  • nietowarzyskość
  • agresywność
  • opryskliwość
  • stosowanie przemocy
  • wydawanie dziwnych odgłosów przez długie okresy
  • wyrządzanie sobie krzywdy
  • mściwość
  • napady złości.

Objawy nietolerancji mleka są różnorodne i niekiedy dość dziwne. Nadmiar jego w diecie może wyrządzić tak znaczne szkody w układzie trawiennym, że ich całkowite naprawienie nie będzie już możliwe. Mleko jest pokarmem najbardziej śluzotwórczym ze wszystkich możliwych, a procesy gnilne zachodzące w jelicie grubym wywołane spożywaniem mleka prowadzą do powstania "zdenaturowanych" enzymów, przeciwciał i hormonów, które nie potrafią stymulować systemu immunologicznego. W rezultacie metabolizm jest całkowicie rozregulowany i podatny na nie kończące się choroby.

Z życzeniami bardziej uważnego filtrowania docierających do nas informacji,
zwłaszcza tych, które mogą mieć szczególne znaczenie dla zdrowia naszego i naszych bliskich.


W części II (już wkrótce)

  • Produkty nabiałowe główną przyczyną próchnicy i osteoporozy !!!
  • Żaden astmatyk nie odzyska zdrowia jeśli nie wyeliminuje z diety mleka i jego przetworów.

W części III

  • Mleko i jego przetwory w chorobie nowotworowej i schorzeniach układu sercowo - naczyniowego.
  • Co w zamian ?

Więcej informacji na temat diety już wkrótce
na powstającej właśnie specjalnie dla Państwa nowej stronie internetowej
www.grupakrwi.pl

Otrzymałeś ten Newsletter ponieważ zadałeś pytanie, zainteresowałeś się dietą zgodną z grupą krwi bądź zamówiłeś produkty na naszych stronach:
www.zdrowiejelit.pl, www.intruz.pl, www.zdrowiebezrecepty.pl