Zanim stłumisz chemią objawy jakiejkolwiek choroby,
znajdź ich przyczynę.
czyli
Pij mleko, będziesz ... kaleką. /Część III i ostatnia/

Spis treści:

  1. Mleko i jego przetwory w chorobie nowotworowej.
  2. Plaga osteoporozy i próchnicy !!! - jak to możliwe? Co wobec tego w zamian ?
  3. Podsumowanie.

  4. Ad.1.

    Pewne typy nowotworów występują głównie w okolicach lub krajach, w których krowie mleko odgrywa w diecie dużą rolę. Procesowi nadmiernego wzrostu nowych komórek sprzyja obecność w organizmie hormonów wzrostu zawartych w mleku, przeznaczonym dla rosnącego cielęcia (duża masa ciała przy niewielkim mózgu), a nie człowieka (dobrze rozwinięty mózg przy stosunkowo niewielkiej masie). Obecnie problem występuje jeszcze ostrzej, ponieważ w celu zwiększania mleczności krów, poddaje się je selekcji genetycznej i stymuluje ich przysadki mózgowe. Mimo, że rozwój człowieka jest zakończony, to hormony zawarte w mleku w dalszym ciągu stymulują gruczoły i komórki. Wynikiem tego jest nienormalny rozwój prowadzący do nierównowagi hormonalnej i nieprawidłowej pracy gruczołów. Jest to jedna z podstawowych przyczyn rozwoju nowotworów.

    "Rozrost u osobników dorosłych jest złym znakiem i jest to największy problem u osób z chorobą nowotworową.
    Substancje sprzyjające wzrostowi zawarte w mleku i jego przetworach uniemożliwiają zahamowanie procesu nowotworowego".

    Robert W. Sticle

    "Nic bardziej nie rujnuje zdrowia niż sztuczne karmienie. Z mojej praktyki wiem, że dzieci żywione w ten sposób mają skłonność do zapadania na gruźlicę węzłów chłonnych oraz nowotwory objawiające się złośliwymi guzami".

    dr C.W. Holland

    Nadmiar mleka i jego przetworów przeciąża wątrobę oraz trzustkę,
    co prowadzi do zaburzeń ich funkcjonowania i załamania całego układu trawiennego.


    Powstawanie większości:

    • torbieli
    • włókniakomięśniaków
    • kamieni nerkowych (spożywanie nadmiernej ilości mleka może zwiększyć absorbcję spowodować wapnia i wywołać hiperkalcemię czyli nadmiar toksycznej postaci wapnia - więcej o tym zjawisku pisałam w nrze 3/2005 Nie - Codziennika)

    ma związek ze spożywaniem produktów mlecznych. Stałe ich drażnienie nierzadko prowadzi do powstania nowotworu. Proces ten może być utajony i dawać tylko okazjonalne symptomy, które są z reguły ignorowane. Zwykle zbyt późno stwierdza się bardzo zaawansowaną postać raka.

    Produkty mleczne są ponadto najbardziej śluzotwórcze ze wszystkich pokarmów.
    Śluz tworzący się w wyniku ich spożywania jest:

    • częściowo usuwany w czasie okresowych przeziębień, na skutek kaszlu, podczas biegunek,
    • odkładany pod postacią czyraków.

    Jednak większość zawartego w mleku śluzu tworzy grubą, kleistą warstwę gęstego złogu w różnych częściach ciała. Jego obecność zmniejsza absorbcję składników odżywczych przez jelita.
    Stałe dostarczanie śluzu w pożywieniu i odłożone już złogi blokują naczynia krwionośne i uniemożliwiają odżywianie, utlenianie i proces wydzielniczy komórek. Te zagłodzone, anemiczne komórki, z powodu braku dostępu tlenu ulegają atrofii lub mogą zapoczątkować anormalny rozwój.

    Im ilość spożytych produktów mlecznych większa, tym więcej w organizmie odpadów metabolicznych. Stałe podrażnianie organizmu przez metabolity prowadzi do procesów zapalnych i wrzodowych oraz twardnienia złośliwych guzów.

    Ad.2.

    Po każdej części cyklu wykładowego poświęconego szkodliwości mleka w codziennej diecie, bez względu na miejsce, wiek, wykształcenie słuchaczy i wszystkie inne uwarunkowania, zawsze zadawano mi to samo pytanie: A co w zamian ? Nietrudno domyślić się: dlaczego ? W każdym przypadku, zawsze i niezmiennie chodzi o możliwość zastąpienia koniecznego do rozwoju kości - wapnia.

    I w tym miejscu warto przytoczyć fragment tekstu zamieszczonego w poświęconej temu tematowi części pierwszej:

    Jeżeli mówi się o czymś dostatecznie głośno, uporczywie i przez odpowiednio długi okres,
    ludzie w końcu w to uwierzą
    i nawet nie będą się zastanawiać nad prawdziwością tego przekazu.

    Jeśli wystarczająco długo, dostatecznie głośno i uporczywie wpajano Ci konieczność zapobiegania próchnicy i osteoporozie poprzez codzienne wypijanie co najmniej szklanki mleka, w końcu w to uwierzyłeś.

    Jeśli picie mleka jest tak zdrowym,
    dlaczego coraz częściej o osteoporozie mówi się jako o poważnym problemie społecznym ? !!!
    NFOZ z pewnością nie sfinansuje Ci jej leczenia.
    O rządowych programach mających na celu szeroko zakrojone działania profilaktyczne,
    również możesz tylko pomarzyć.



    Przecież posłusznie codziennie piłeś/aś mleko ? Jak to możliwe ? Wypiłeś/aś mnóstwo, całe morze (!!!) mleka i masz osteopenię, osteoporozę, a szwedzcy studenci stomatologii przyjeżdżają do Polski oglądać niezwykle ciekawe zjawisko jakim jest PRÓCHNICA ponieważ u siebie jej nie uświadczą.

    Mało kto wie np., że doskonałym źródłem pełnowartościowego wapnia są orzechy czy brokuły.
    Widocznie dotąd nikt nie był zainteresowany tym by były one jednymi z podstawowych składników Twojej diety.

    Ad.3.
    Podsumowanie naszych rozważań nad tym niezwykle ciekawym i mało znanym ogółowi społeczeństwa zmagającego się z niewyobrażalną liczbą ciężkich chorób tematem, niech stanowi poniższy schemat. To co zostało na nim przedstawione, warto wziąć sobie do serca, a na własny organizm spojrzeć przyjaźniej i zadbać o niego by mógł służyć Ci jeszcze długie lata.

    Znacznie więcej informacji na temat diety na nowej stronie internetowej
    www.grupakrwi.pl